Biseri 
CaCO3 x nH2O

Nalazište: Australija, Srednja Amerika, Perzijski zaljev, Indijski ocean, Kina, Japan

Boja: Bijela, crna, ružičasta, zelena, plava, srebrna, zlatna. Ovisi o vrsti školjke, temperaturi vode i okolišu u kojem živi.

Osnovni podaci:

Kristalizira u ortorombičnom sustavu, organska je tvar i nastaje unutar školjke.
Ima kristaličnu strukturu kao i vanjski dio školjke, a sastoji se od 80-90% kalcijevog karbonata i kalcita i manjeg dijela vode. Kristali rastu u obliku pločica, slažu se u slojevima i međusobno spajaju mješavinom proteina. To im daje visok stupanj čvrstoće i otpornost na udarce. Sjaj (lister) nastaje od loma svijetla na rubovima kristala kalcijevog karbonata i molekulama vode.
Tvrdoće je 3 .

Ostali podaci: Sušenjem se mijenja organski sastav, pa dolazi do “starenja”. Vrlo su osjetljivi.
Uzgajaju se i umjetno u slanim i slatkim vodama mora, rijeka i jezera. Pomno razrađen proces omogućuje ubiranje više bisera iz jedne školjke. Često ih se nazivalo biwa biserima prema jezeru u Japanu gdje su najprije stvoreni, no danas je to ime rezervirano samo za bisere iz navedenog jezera.
Najčešće su okrugli do ovalni, te oblika riže do baroka, ali mogu biti najrazličitijih oblika.
Okrugli slatkovodni biser nalikuje Akoya biseru, ali vrijedi petinu njegove cijene. Prema tome, odličan je poklon ako želite proći jeftinije. U usporedbi sa Akoyom, nešto je manji, nesimetrični, te biseri nisu toliko usklađeni na nisci, ali ove male razlike čine mnogo na cijeni.

Biseri – Zanimljivosti:

Biser je od najstarijih vremena okružen legendama kao najsretniji od svih dragulja. U drevnoj Grčkoj riječ biser označavala je “savršenu čistoću”, a u starom Rimu ljupkost i uživanje.
Najpoznatija legenda o afrodizijačkoj moći bisera kaže da je i egipatska kraljica Kleopatra posegnula za tajanstvenom moći bisera. Prema toj legendi Kleopatra je rastopila (prah) bisere u vinu kako bi zavela Marka Antonija.
Legende i slike u Indiji prikazivale su bisere kao magične talismane. Mudraci su tražili prosvjećenost uz pomoć “bisera – talismana”, koji se držao kao amulet na dlanu ruke. Jedna indijska slika prikazuje princezu kako sastavlja ogrlicu od bisera ubranih s bambusa, biljke koja navodno raste tamo gdje hodaju bogovi.
Na slikama ratnika koji se kreću u bitku možemo vidjeti štitove obrubljene biserima, da ih štite od nesreće.
Biseri su također bili poznati kao ljubavni nakit u Indiji i Perziji. Stari Perzijanci su od zdrobljenih ružičastih biseri, zlatnog praha i ambre pripremali miomirisne tablete koje su koristili za pojačavanje spolne moći.
Biseri se i danas pripisuju afrodizijačka svojstva, a onima ih posjeduju donose ljubav i sreću.

NAŠA PONUDA BISERA