Citrin (varijetet kvarca)
SiO2

Nalazište: Brazil, Madagaskar, USA, Španjolska

Boja: žuta, zlatno smeđa

Osnovni podaci: Kristalizira u trigonskom sustavu, magmatskog je postanka. Kristali su bogati formama, a najčešće imaju prizmatičan i piramidalan habitus.
Pri mehaničkom djelovanju (struganje, trenje) ima svojstvo luminiscencije.
Ima tvrdoću 7. Ne kala se i ima školjkast lom. Može biti proziran, djelomično proziran i neproziran.
Ima bijel ogreb, na plohama je staklastog, a na prijelomu masnog sjaja.

Ostali podaci: Kristalni je varijetet kvarca. Ime mu je izvedeno od grčke riječi kitro što znači limun.
Žutu boju ima od od uklopljenog željeza.
Brazil je najveći proizvođač prirodnog citrina i to u državi Rio Grande do Sul. Vrlo je rijedak. Glavna imitacija citrina je grijani ametist.
Obrađuje se briljantnim rezom, kao suza i kabašon.

Zanimljivosti: U davna vremena smatrali su ga darom sunca. U staroj Grčkoj je nošen protiv zmijskog otrova i loših misli. Rimljani od citrina pravili geme i kabašone. Povijesno se povezuje sa izraelskim plemenom Naftali. Naglo je postao popularan u doba romantizma. Sve do 16. stoljeća citrin je bio zajednički termin za sve žuto kamenje, uključujući i topaz. Nazvan je sunčevim kamenom, vjerovalo se da on u sebi sadrži čistu sunčevu svjetlost i da nikada ne upija ništa negativno.
Kao Merkurov kamen, kamen boga glasnika, on u sebi sadrži čistu sunčevu jutarnju svjetlost.
Na njega se gledalo kao na trgovački kamen i bio je čuven po tome što je poboljšavao komunikaciju, povećavao prodaju i privlačio novac i posao. Citrin se postavljao u kasu, novčanik ili stavljao sa računima radi uvećavanja imovine.

Alternativa – Citrin

(nema znanstvenih dokaza): Smatra se da njegovo zračenje poboljšava glasovne mogućnosti te se preporučuje pjevačima, glumcima i govornicima. Najjači utjecaj citrin ima na čakri pleksus solaris. Tako pomaže smirit nemire i strahove koji vremenom mogu prerasti u teške depresije. Donosi mir i  harmoniju.
Potiče dobro raspoloženje. Pojačava imunitet, rad žljezda i bubrega, pomaže kod lječenja šećerne bolesti jer regulira proizvodnju inzulina, jača pankreas, pomaže kod problema probave.
HoroskopBlizanci, Djevica, Vaga, Vodenjak
Čakra : pleksus solaris

NAŠA PONUDA CITRINA