Halit (kamena kuhinjska sol)
NaCl

Nalazište: Austrija, Njemačka, Poljska (Wieliczka), Španjolska, Italija,Bosna i Hercegovina

Boja: Različito obojen od primjesa (crven, žut, siv modar, ljubičast) bez primjesa je bezbojan.

Osnovni podaci: Kristalizira u kubičnom sustavu, najčešće ima heksaedarski habitus. Česte su kristalne geode kao i zrnasti agregati.
Halit je hidatogeni mineral sedimentnog postanka.
Velike količine dobivaju se isparavanjem iz prirodnih ili umjetnih bazena s morskom vodom. U Hrvatskoj Pag, Ston.
Tvrdoće je 2. Odlično se kala i ima školjkast lom. Proziran je ili djelomično proziran. Ima bijel ogreb i staklast sjaj. Odličan je vodič topline ali ne i elektriciteta. Ima svojstvo radioluminiscencije. Izrazito je higroskopan. Otapa se u vodi i ima slan okus.

Ostali podaci: Halit ili kamena kuhinjska sol dobio je ime po grčkoj riječi hals, što znači more ili sol. Nezamjenjiv je dodatak hrani. Upotrebljava se za konzerviranje hrane, za proizvodnju umjetnih gnojiva, sapuna (kaustična soda), kod obrade kože itd…

Zanimljivosti: U Evropi je posebno zanimljiv rudnik soli Wieliczka. Prema poljskoj legendi za otkriće rudnika u 13. stoljeću zaslužna je kraljica Kinga, kći hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV i žena poljskog kralja Boleslawa Skromnog. Kraljica je svoj zaručnički prsten bacila u mađarski rudnik soli nakon čega ga je rudar pronašao u Wieliczki. Sveta Kinga je postala zaštitnica rudara u rudnicima soli.
U rudniku se nalazi kapela blažene Kinge, u potpunosti napravljena od soli.  Uz to ova je kapela najveća podzemna crkva na svijetu, smještena na dubini od 200 metara.
Uz brojne drevne skulpture od soli ovdje možete naći i djela mnogih suvremenih umjetnika.

Himalajska sol

najčišća je sol na Zemlji. Podrijetlom je iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom – sadrži 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanome sustavu postizanje ravnoteže i pomlađujućega učinka, obnavljajući tekućine i nadopunjujući zalihe elektrolita.
Kopa se u podnožju Himalaje i melje ručno kako bi se sačuvale sve vrijednosti i dale joj posebnu ulogu opisanu imenom KRALJEVSKA SOL.