Tirkiz


Kako razlikovati pravi prirodni tirkiz od imitacija. Prije svega podijelio bi sve ono što se trenutačno prodaje pod trgovačkim nazivom Tirkiz na 3 različite stvari.

1 Prirodni netretirani tirkiz.
2 Prirodni tretirani ili stabilizirani tirkiz.
3 Imitacije.

Nažalost , imitacije na današnjem tržištu zauzimaju 90% proizvoda pod imenom tirkiz.
Tretirani tirkiz zauzima ostatak dok prirodni netretirani tirkiz zauzima manje od 1%. Najčešća zamjena za tirkiz je bojani hovlit.
Radi se o mineralu sličnog izgleda i strukture kao i kod tirkiza, jedino je prirodno bijele boje.
Raznim tehnikama hovlit se boja u tirkizno plavu boju te po izgledu imitira prirodni tirkiz.

Prepoznavanje tirkiza

Prirodni netretirani tirkiz

Kako razlikovati tirkiz od hovlita ?

Postoje razne tehnike bojanja hovlita, u nekim slučajevima su dosta loše napravljene, tako da se može primijetiti da boja nije ušla dovoljno duboko u kamen.
Na dijelovima se može vidjeti originalna bijela boja, kod ogrlica, u rupi na kuglici lako se može primijeti razlika u boji.
Neke boje će se s vremenom izblijedjeti dok   se neke mogu probati skinuti sacetonom.
Ako je hovlit uz bojanje tretiran s epoksidom pod visokim tlakom strani materijal ući će u cijeli kamen, te će boja biti postojana.

Drugi jednostavan ali i destruktivni test je test na tvrdoću. Hovlit je mekan mineral 3,5 po Mohsovoj skali, dok tirkiz ima tvrdoću 5-7. S dijelom kamena probajte zarezati po staklu, hovlit neće ostaviti rez dok tirkiz hoće.
Hovlit se razlikuje od tirkiza i po raznim fizikalnim i kemijskim proporcijama ali se testovi mogu napraviti samo s gemološkom opremom

Hovlit

Tretirani tirkiz
Najčešća boja tirkiza nije nebesko plava nego bljedunjavo zelena. Kako postoji veća potražnja za plavom bojom, tako da tržište diktira boju tirkiza.
Tirkiz se najčešće tretira s bojom i epoksidom kao i kod hovlita.

Detektiranje:
Povećanje: boja je koncentriranija u porama, pri grijanju ili paljenju osjeća se oštri miris epoksida.

Tretirani tirkiz

Prirodni tirkiz.
Tirkiz lijepe plave boje je jako rijedak jer su mu nalazišta iscrpljena. Jedan kilogram takvog minerala po veleprodajnim cijenama može dostići cijenu do 10 000 eura.

NAŠA PONUDA PRIRODNOG TIRKIZA