Jadranski crveni koralj
(lat. Corallium rubrum)
CaCO₃

Nalazište: Istočna obala Jadranskog mora

Boja: Crvena, narančasto crvena

Osnovni podaci: Vidi Koralji 

Tvrdoća je veća je od 3. Tvrđi su od ostalih koralja i time zahtjevniji za obradu. Jadranski crveni koralj rasprostranjen je duž istočne obale Jadrana, od Kvarnera do Albanije, uglavnom s vanjske strane otoka. Zahtijeva čisto more s malo sedimentacije. Naša je obala puna hridi, litica i podmorskih spilja, more je izuzetno čisto, pa su ta staništa pogodna za rast crvenih koralja.

Jadranski crveni koralj je (lat. Corallium rubrum),  najcijenjeniji je na svijetu, zbog svoje boje, tvrdoće, kompaktnosti, postojanosti i izuzetne ljepote.

Kolonije crvenog koralja većinom su veličine oko 15 cm u promjeru. Nalaze se u dubinama od 5(vrlo rijetko) do 200 m. Najveće kolonije nalaze se od 80 m na više. Na manjim dubinama koralj je praktički istrebljen.

Ostali podaci: crveni koralj još nije zaštićen zakonom ali spada u ugrožene vrste. Za njegovo vađenje potrebna je koncesija Ministarstva zaštite okoliša i te se dozvole više ne izdaju. Ima mali broj ronioca koji je posjeduju, pa je vađenje koralja bez te dozvole kažnjivo zakonom.
Sama obrada koralja je kompliciran i dugotrajan proces a njegovo rezanje zahtjeva posebno znanje i vještinu.
Koralj je kao nakit prisutan u narodnoj nošnji Lastova i Mljeta, a po proizvodnji nakita od koralja poznat je otok Zlarin čiji se stanovnici spominju kao poznati koraljari (lovci na koralje) već 1412.godine.

Zanimljivosti: U Hrvatskoj se koralje po prastaroj legendi opisivalo kao nježne cvjetove koji se okamene čim ih se izvadi iz mora.
Također se smatralo da se maloj djevojčici, čim se rodi, treba staviti na ručicu koraljnu narukvicu da je čuva od uroka, dok su ga odrasli nosili uz sebe iz istog razloga.

NAŠA PONUDA JADRANSKOG KORALJA