Jaspis (varijetet kvarca)
SiO2

Nalazište: Francuska, Indija, Egipat, USA, Afrika, Venecuela

Boja: Crvena, žuta, zelena, smeđi, plavi, s crnim pjegicama itd.

Osnovni podaci: Kristalizira u trigonskom sustavu.
Tvrdoće je 7. Kriptokristalasti je varijetet kvarca, spada u kalcedone. Neproziran je.
Ne kala se i ima školjkast i iverast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja. Ima bijeli ogreb.

Ostali podaci:

Jaspis spada u grupu kalcedona. Prema različitim bojama dobivenim od kromofornih inkluzija željeznog oksida ili hidroksida,  ima i razne nazive:
crveni (boja potječe od hematita),
žuti,
zemljani,
mokait,
brečasti,
dalmatiner,
leopard….
Porozan je i dobro upija tekućine pa je pogodan za bojenje da bi mu se poboljšao izgled.
Osim izrade nakita brusi ga se u reljefe, izrađuju se razni ukrasni i umjetnički predmeti, pehari, vaze, posude i slično.

Zanimljivosti i alternativa

(nema znanstvenih dokaza):
Najveći pronađeni primjerak zelenog jaspisa bio je težine 20 tona (Sibir).


Crveni jaspis

je kamen ratnika. Po teutonskoj legendi, u korice Zigfildovog čarobnog mača bio je umetnut crveni jaspis kako bi mu dao snagu.
Po tradiciji, crveni jaspis je bio jedan od najpopularnijih kristala za pravljenje pečata i amajlija, zato što je bio postojan i vrlo se lako gravirao. Marko Antonije je imao prsten – pečat kojim je prema romantičnoj legendi pečatio pisma koja je slao Kleopatri.


Drevni Egipćani upotrebljavali su crveni jaspis kao zaštitnu amajliju. U bilo kojoj boji, a naročito crvenoj ili narančastoj ukazuje na to da možete riješiti bilo koji problem, a da ne budete agresivni u tome. Također je bio i simbol žene i plodnosti. Stari su narodi koristili su ga kod prizivanja kiše, a vjerovalo se da povećava mlijeko dojilja. Egipćani su crveni jaspis smatrali Izidinom krvlju, te je korišten za zaustavljanje krvarenja.


Žuti i zemljani jaspis


obojeni su zemljanim bojama i u moderan svijet došli su preko domorodaca kao simbol svjesnosti zemlje i međusobne povezanosti sa svim živim.


Jaspis leopard

je kao šamanski kamen povezan s mudrošću. Kristal je nošen kao ogrlica za putovanje na drugi svijet. Kamen je regeneracije: može pomoći da izgledate i da se osjećate mlađima i s više energije dok ga nosite sa sobom.


Jaspis dalmatiner

čisti i puni energijom Auru. Kamen je koji jača odanost porodici, razotkriva prave i lažne prijatelje. Ohrabruje timski rad. Odličan je za sve koji rade neposredno sa životinjama, naročito za veterinare, ili one koji rade u djelokrugu zaštite životinja.


Brečasti jaspis

nježno stimulira, uzemljuje energiju i ispravlja neželjene situacije. Rasvjetljava problem prije nego što eskalira i dobar je za emotivno smirivanje.


Mokait jaspis

je od starog Egipta do danas glavni kristal za kvalitetan seks i to je tajna čuvana stoljećima. Prirodna je viagra koja nema štetne posljedice. Daje strast za novim iskustvima.
Mokait je kamen australijskih Aboridžana čija se upotreba proširila na liječenje ali i u magiji. Štiti od svih vrsta negativnih osjećanja.

Na poslu vam može pomoći da vidite mogućnosti za promjene ili poboljšanje poslovanja i pomaže u savladavanju raznih prepreka. Sprečava brigu vezanu za buduće ili prošle promašaje, preusmjeravajući nas na konkretan zadatak.
Dobro je da se nosi u trenucima kada se doživi pad. Također štiti od manipulacija drugih ljudi.