Kalcedon
Osnovni podaci: Nastaje pri niskim temperaturama do 1200C, u magmatskim i andezitnim stijenama gdje popunjava pukotine i šupljine. Kristalizira u trigonskom i monoklinskom sustavu.
Kriptokristalasti je varijetet silicijevog dioksida, sastavljen od kvarca i moganita. Obadva minerala su silicijev dioksid, ali se razlikuju po tome što kvarc kristalizira u trigonskom sustavu a moganit u monoklinskom.
Tvrdoće je 7. Može biti proziran i poluproziran te neproziran. Ne kala se i ima školjkast i iverast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja. Ima bijeli ogreb.

Ostali podaci: Kalcedon je Varijetet kvarca. Ime je dobio prema latinskom imenu calcedonius, odnosno imenu grčkog grada Chalkedon. Javlja se u puno vrsta:
Ahat
Mahovinasti ahat
Plavi ahat
Aventurin
Karneol
Krizopras
Oniks

Zanimljivosti: Kalcedon je bio u upotrebi u mediteranskom području već u brončano doba. Koristio se u staroj Grčkoj i središnjoj Aziji za nakit i pečate. Pojam kalcedona je izvedeno iz imena grčkog grada Chalkedon u Maloj Aziji. U antičko vrijeme bio je kamen komunkacije i moći govora, koristili su ga govornici i politčari. Prije važnih govora pred publikom držali su kalcedon ispod jezika ili držali u ruci i tako prevaldavali tremu.
U Tibetu kalcedon predstavlja simbol lotosovog cvijeta i nosi se kao talisman protiv slabosti, zlih misli i hirovitosti.
U 19. stoljeću grad Idar Oberstein postao je najveći svjetski centar za obradu kalcedona, posebno ahata.

Alternativa (nema znanstvenih dokaza): Svijetloplavi kalcedon  umiruje naše misli i osjećaje.  Daje ravnotežu  energijama na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom planu. Pomaže kod liječenja dišnih puteva, glasnica, utječe na rad štitne žljezde , snižava krvni tlak, pomaže kod šećerne bolesti.
HoroskopBlizanci, Škorpion, Strijelac
Čakra : grlena