Karneol (varijetet kvarca)
SiO2

Nalazište: Brazil, Urugvaj, Afrika, Indija, Japan, Rusija

Boja

Narančasta do crvene, žuta

Osnovni podaci: Karneol kristalizira u trigonskom sustavu. Kriptokristalasti je varijetet kvarca, spada u kalcedone.
Može biti proziran i poluproziran.
Tvrdoće je 7. Ne kala se i ima školjkast i iverast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja.
Ima bijeli ogreb.
Crvena boja potječe od željeznih oksida i hidrooksida, uglavnom ravnomjerno raspršenih u mineralu. Ta se pojava zove koloidna disperzija, gdje je boja u mineralu jednolika.

Ostali podaci: Karneol – Ime je dobio prema latinskom corneolus što znači trešnja. Reže ga se i polira na razne načine, u kuglice, kabašone, reljfe i razne ukrasne predmete.
Najbolji karneoli su iz Indije, gdje im sunce mijenja boju iz smeđe u crvenkastu. Naziva se još kornalin, sadoin,
kamen iz Meke i ahat golublje krvi.

Zanimljivosti: 

Arheolozi su nailazili na prisutnost karneola u vjerovanjima i običajima starih civilizacija od Evrope do Dalekog istoka. Najstariji komadi nakita s ovim kamenom nađeni su na Bliskom istoku.
U Uru je pronađena grobnica sumerske princeze Pu-Abi iz trećeg st.pr.n.e. čija je odjeća bila ukrašena karneolom, a nalazimo ga i kod Tibetanaca u kombinaciji sa srebrom.
Karneol se koristio u magiji u starom Egiptu kao zaštita od živih i mrtvih. Oko Horusa bilo je od karneola i vjerovalo se da štiti od zlih očiju.
U doba Rimskog carstva koristio se kao simbol hrabrosti i on se gravirao u obliku lava ili je na njemu bio oslikan veliki vojskovođa.
Boginja Izida je amajlijom od karneola „Tet“ štitila mrtve na putu kroz u zagrobni život.
Stari Grci i Rimljani su ga koristili za pečatno prstenje, kameje i geme. Egipćani su amajlije od karneola stavljali u grobnice vjerujući u njegovu moć, koja pomaže duši da prijeđe na drugi svijet. Budisti u Kini i Indiji nakitu od karneola pripisuju zaštitne moći. Muslimani ga nazivaju kamenom iz Meke i vjeruju da Alahovo ime ugravirano na karneol povećava hrabrost, te da će im Alah uslišati sve želje ako nose takav kamen.

Karneol Alternativa

(nema znanstvenih dokaza): Njegova zemaljska snaga daje motivaciju za aktivniji život.
Pojačava kreativnost i individualnost, ublažava ljubomoru, ljutnju i strah. Koristi se za mnoge krvne bolesti. Pomaže i kod bolesti bubrega i jetre.  Eliksir od karneol-a pomaže kod parodontoze, krvarenja desni, reume i čisti kožu.
HoroskopBik, Ovan, Rak, Djevica
Čakre : sakralna, korijenska