Koralji
(lat. Anthozoa)
CaCO₃

Nalazište: Sredozemno more, Crveno more, Australija, Kanarski otoci

Boja: Crvena, ružičasta, bijela, plava, crna

Osnovni podaci: Kristalizira u trigonskonskom sustavu. Koralj je mineral organskog porijekla, kostur živog bića, nastao kroz tisuće godina.
Koralji (lat. Anthozoa) razred su u koljenu žarnjaka. Riječ anthozoa  znači “cvjetajuća životinja”.
Kao svi žarnjaci, i koralji su mesojedi. Pojavljuje se u obliku polipa. To su jednostavne životinjice s cjevčicom koja je na jednom kraju zatvorena, a otvorena na drugom, s lovkama koje sadrže žarne stanice. Koriste ih za prehranu ili obranu od grabežljivaca.
Crvena boja , zbog koje koralj toliko vrijedan, potječe od  karotenoidnog  pigmenta koji se nalazi u skeletu. Prije se mislilo da potjeće od željeza, što je netočno.

Tvrdoća im je 3. Koralji su životinje vezane isključivo uz vodu i rasprostranjeni su u svim svjetskim morima gdje ih se može naći sve do dubine od 6.000 metara. Vrste koje žive pojedinačno (solitarne) vezane su za čvrstu podlogu ili duboko ukopane u mulj ili pijesak.
Koralji koji tvore kolonije prekrivaju podlogu ili tvore kosture najrazličitijih oblika. Vrste koje žive kolonijalno grade grebene (grebenotvorci). Koraljni grebeni su najveće strukture u živom svijetu.

Ostali podaci: Koralji su danas ugrožena vrsta, na Sredozemlju ih se godišnje ulovi oko 70 tona. Kako bi se spriječilo njihovo izumiranje posljednjih godina se sve više proučavaju i pokrenuo se umjetni uzgoj.
Obrađuje se u kuglice i kabašone.

Zanimljivosti: Koralji

Prema grčkoj legendi o Perzeju i Meduzi, koralj je nastao od odrubljene glave Meduze. Legenda kaže de je Perzej odrubljenu Meduzinu glavu bacio u more te je njena krv obojila alge i pretvorila ih u koralje.
Nakit od koralja poznat je još od davnih vremena. Najraniji dokazi o upotrebi koralja datiraju iz razdoblja kasnog paleolita, oko 20.000 godina prije Krista. Ukrasi od koralja pronađeni su u keltskim grobnicama iz željeznog doba. Stari Egipćani, Grci i Rimljani koristili su ga kao nakit, a svoje palače i posuđe ukrašavali su koraljnim šarama. Sjevernoamerički indijanci izrađivali su prekrasan nakit od srebra sa tirkizom i koraljem.
U kršćanstvu koralj simbolizira Kristovu krv i žrtvu, zato se vjerovalo da koralji nisu obične životinje već djelo Boga, a koraljna je grana smatrana za amajliju protiv zla i često je slikana iznad Bogorodice.

On je jedan od sedam dragulja koji se spominju u budističkim spisima, a tibetanske Lame koriste brojanice od koralja.
U Hrvatskoj se koralje po prastaroj legendi opisivalo kao nježne cvjetove koji se okamene čim ih se izvadi iz mora.
Također se smatralo da se maloj djevojčici, čim se rodi, treba staviti na ručicu koraljnu narukvicu da je čuva od uroka.

Alternativa (nema znanstvenih dokaza): Crveni koralj je simbol materinstva. Štiti plod u maternici i njegov zdravi razvoj. Crvena boja ljubavi utječe emotivno na dijete i poslije poroda, te ga prati cijeli njegov život.
Crveni koralj pomaže kod lječenja anemije, bolesti krvotoka, infekcija i neplodnosti, pomaže u ugroženoj trudnoći te ublažava bolove kod poroda.
Horoskop : Škorpion
Čakra : sakralna

NAŠA PONUDA KORALJA