Krokodili

(lat. crocodilus < grč.ϰροϰόδεıλος: gušter) (Crocodilia), 

Krokodili spadaju u tzv. žive fosile koji su se na Zemlji pojavili pred oko 85 miliona godina.

Krokodili pripadaju redu velikih vodenih gmazova. Mozak je po građi sličan ptičjemu, a djelomično i želudac. Srce ima dvije klijetke i dvije pretklijetke. U kloaki imaju dvije velike žlijezde, koje u doba parenja mirišu na mošus.

Žive u vrućim krajevima, najviše u mirnim rijekama i močvarama. U sušno doba provode u ljetom snu. Veliki su proždrljivci, ali mogu bez jela preživjeti mjesecima. Ženke krokodila ležu jaja u pijesak uz rijeku i čuva ih dok se ne izlegu mladunci, koji odmah odlaze u vodu. Od šeste godine su plodni i žive više od 100 godina.

Ugroženi su jedino od ljudi i to od krivolova zbog kože. Današnji su krokodili živi fosili, a ima ih u manjem broju vrsta i rodova iz potporodice Alligatorinae (obuhvaća aligatore i kajmane) i Crocodilinae(obuhvaća krokodile).

Najpoznatiji je nilski krokodil (Crocodilus niloticus), raširen u većem dijelu Afrike. Dužine su od 6-10 metara. Može lako uhvatiti i krupne antilope. Razmnožava se jajima, a u gnijezdu ih može biti do 80 komada. Oba roditelja čuvaju gnijezdo i mladunce. Estuarijski ili indopacifički krokodil (Crocodilus porosus) koji živi na istočnoj obali Indije i Ceylona, iz ušća rijeke odlazi i daleko u ocean.

fosil krokodila

krokodil