Labradorit
(Na,Ca)(Al,Si)4O8

Nalazište: Kanada, Finska, Norveška, Madagaskar, Meksiko

Boja

Boje se mijenjaju ovisno o kutu gledanja, od modre do žuto zelene. Potječe od promjena neposredno ispod površine minerala.

Osnovni podaci: Labradorit kristalizira u triklinskom sustavu. Spada u feldspate (najveće skupine minerala na zemlji) i to u plagioklasnu skupinu , tektosilikate. Nalazi ga se u magmatskim stijenama, ponekad u metamorfnim.Tvrdoće je 6. Ima svojsto labradorescencije ili irizacije koja je rezultat odbijanja svjetlosti od sitnih lamela manjih od desetinke mikrometra.
Ima bijeli crt i školjkast lom.

Ostali podaci: Izuzetne je ljepote od prelijevanja boja, zelene, plave, ljubičaste,zlatne ili crvene. Labradorit s visokim stupnjem labradorescencije zove se spektrolit i ima ga u Finskoj.
Obrađuje se za nakit u kabašon i od njega se izrađuju razni ukrasni predmeti.

Zanimljivosti: Još je rimski povjesničar Plinije Stariji pisao o dragom kamenu svojstava nalik labradoritu. Otkriven je pokraj 18. st. Dobio ime po otoku Labrador u Kanadi i često je povezivan sa mnogim drevnim magijskim i religijskim praksama. Finski labradorit se nekada zakopavao u polja kao dar moćnim duhovima zemlje. U zemljama na sjeveru se kaže da je takvoga sjaja zato jer je pao sa Aurore Borealis.

labradorit Alternativa

(nema znanstvenih dokaza):  Labradorit simbol je intuicije, meditacije i aure koji nas čuva kao štit. Stabilizira našu auru i štiti nas od negativnih utjecaja i misli drugih osoba. Jača imunitet i preventivno djeluje protiv prehlade. Ublažava bolesti leđa i kostiju. Eliksir od labradorita uspješno liječi reumu, zglobove, snižava krvni tlak i usklađuje rad hormona.
Smatra se da posjedovanje ovoga kamena donosi materijalna bogatstva i poslovni uspjeh. Zbog toga ga se često zna vidjeti na stolovima u poslovnim uredima.
HoroskopRak, Jarac, Vodenjak, Ribe
Čakre : sporedne čakre na rukama