Malahit, kristali i minerali
Cu2(OH)2CO3

Nalazište: Ural, Čile, Arizona, Centralna Afrika, Australija

Boja: Zagasito zelena, smaragdno zelena, ili boje sljeza

Osnovni podaci: Kristalizira u monoklinskom sustavu. Kristali su vrlo rijetki i tada imaju igličasti habitus. Najčešće se nalaze kao bubrežasti i grozdasti agregati. Mogu se naći i sigaste tvorevine i prevlake.
Nastaje u ležištima bakra koja su u doticaju s karbonatnim stijenama. Može nastati taloženjem iz voda koje sadrže bakreni sulfid.
Tvrdoće je 4. Kala se, ima školjkast lom. Uglavnom je neproziran. Ima svijetlozelen ogreb i staklast ili svilenast sjaj.

Ostali podaci: Zelena patina na krovovima pokrivenim bakrenim limom, prevlaka je malahita nastalog karbonizacijom bakra. Cijenjen je ukrasni kamen. 
Vrlo lijep, ali mekan i osjetljiv mineral. Smije ga se čistiti samo s destiliranom vodom jer mu pitka voda može nanjeti oštećenja. Osim za nakit koji se obrađuje u kabašon, geme i kuglice upotrebljava se i za izradu ukrasnih predmeta.

Zanimljivosti: Njime su obloženi zidovi u dvoranama Zimskog dvorca u Lenjingradu. Nekada se od njega spravljala zelena slikarska boja. Ikonostas u crkvi svetog Isaka u Sankt Petersburgu drži deset stupova od malahita, a i unutrašnjost joj je obložena pločama od ovog minerala.
Egipćani su ga koristili za šminku, a prahom od malahita slikari su stoljećima radili zelenu boju.
Stari Grci su vjerovali da čuva djecu od uroka, a u srednjem vijeku je predstavljao i zaštitu od zla. Ali ga je kršćanska vjera proglasila Vražjim kamenom.

Alternativa (nema znanstvenih dokaza): U slučaju opasnosti vjeruje se da će se malahit raspasti u znak upozorenja. Nazivaju ga trgovačkim kamenom koji pozitivno djeluje na poslovne odnose i povećavanje bogatstva. S tim u vezi vjeruje se da mali komadi postavljeni u uglove poslovnog prostora ili u blagajnu privlače mušterije.
Još od antičkih vremena simbolizira ženske erotske osobine – pogotovo privlačnost i zavodljivost.
Malahit neutralizira emotivne probleme i duši daje mir i harmoniju.
Položen na srčanu čakru pozitvno utječe na rad srca. Pojačava imunitet cijelog organizma, funkciju žučnika, pankreasa i slezene. Eliksir od malahita ne smije se piti već ga koristiti samo površinski.
Horoskop : Škorpion, Jarac
Čakra : srčana

Naša ponuda malahita