Mjesečev kamen (Adular)
K,Al,Si3O8

Nalazište: Brazil, Šri Lanka, USA, Madagaskar, Indija, Burma, Meksiko, Tanzanija, Alpe.

Boja: Pastelno plava

Osnovni podaci: Mjesečev kamen kristalizira u monoklinskom sustavu. Spada u ortoklase. Adular je varijetet ortoklasa, hidrotermalnog postanka.
Tvrdoće je 6. Lom je školjkast. Proziran je ili djelomično proziran. Dobro se kala.
Ima bjel ogreb i staklast i sedefast sjaj. Sjaj i prelijevanje boje kod mjesečevog kamena zove se adularescencija.

Ostali podaci:

Obrađuje se u kuglice, kabašon, briliant. U vrijeme Art Nouveau, ovaj kamen je bio jako popularan, a danas se mogu vidjeti očuvane majstorske rukotvorine poznatog juvelira Rene Lalique koji ukrašavaju muzejske i privatne kolekcije nakita.U vrijeme Art nuvoa mjesečev kamen je popularizirao francuski zlatar Rene Laliq i njegovi suvremenici.

Zanimljivosti: Grci su ga zvali selenit po boginji Mjeseca Seleni, zbog njegovog blagog plavkastog prelijevanja boje, koje stručnjaci nazivaju adularescencija.
Rimljani su vjerovali da je u njemu zarobljena mjesečina, a Plinije o njemu kaže „On je slika mjeseca koji se mijenja iz dana u dan“.
Arapi su mjesečev kamen poklanjali kao kamen plodnosti.
Hindusi ga smatraju svetim kamenom i vjeruju da donosi lijepe snove, sreću i budi strast kod ljubavnika, a Arapkinje ga nose ušivenog u odjeću jer vjeruju da je simbol plodnosti.

Mjesečev kamen Alternativa

(nema znanstvenih dokaza): Mjesečev kamen se smatra kamenom zaljubljenih koji donosi sreću u ljubavi jer njegov nježan sjaj potiče nježne emocije osoba koji ih nose. Vjeruje se da posjeduje ljekovita svojstva i donosi lijepe snove, a ako se drži u ustima u noću punog mjeseca da omogućava svom vlasniku da vidi budućnost. Moć mu se povećava za punog mjeseca, te ga treba ostaviti na otvorenom da upija mjesečeve zrake.
Ublažava bolove za vrijeme trajanje cijele trudnoće sve do poroda. Kod dojilja pomaže stvaranju majčinog mlijeka ako se drži položen na prsa.
Preventiva je nastanka tumora dojke i maternice.
Poznat je i kao vrtlarski kamen jer pomaže u rastu i razvoju povrća.
HoroskopRak, Jarac, Ribe
Čakra : sve čakre