Oniks (varijetet kvarca, kalcedon)
SiO2

Nalazište: Brazil, Meksiko, Indija, Madagaskar, Argentina

Boja: Crni, žućkasto smeđi, sivi, bijeli, gotove sve boje osim ljubičaste ili plave.

Osnovni podaci:

Oniks kristalizira u trigonskom i monoklinskom sustavu. Kriptokristalasti je varijetet silicijevog dioksida, sastavljen od kvarca i moganita. Obadva minerala su silicijev dioksid, ali se razlikuju po tome što kvarc kristalizira u trigonskom sustavu a moganit u monoklinskom.
Tvrdoće je 7. Ne kala se i ima neujednačen školjkast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja. Ima bijeli ogreb. Može biti proziran i poluproziran te neproziran.

Ostali podaci: Oniks je slojeviti varijetet kalcedona. Sastavljen je od paralelnih slojeva kalcedona u izmjeničnim bojama.
Crni oniks je najpoznatiji ali je i najrjeđi.
Sardoniks je vrsta oniksa u kojoj su slojevi crvenkastih boja.
Obrađuje se u kuglice, kabašon i polira. U starom Rimu korišten je za izgradnju stupova.

Zanimljivosti: Prema grčkom mitu, Kupidon je vrhom strijele odrezao nokte usnuloj Afroditi i rasuo ih po plažama širom svijeta. Vidjevši to, parke su te nokte pretvorile u crni kamen kako se ne bi uništio niti jedan dio božanskog tijela. Grci su ovaj kamen nazvali oniks, međutim to nije isti kamen koji mi danas nazivamo oniksom
U prvom stoljeću prirodoslovac Plinije Stariji opisuje oniks i razne tehnike liječenja u svojoj knjizi Naturalis Historia.
Stari Rimljani su izrađivali pečate od oniksa, jer se za njega nije lijepio vosak. Reljefno gravirani oniks, tzv. kameje u prstenju su izuzetno atraktivne jer su izdignuti detalji gravirani u gornjem sloju jedne boje, osnovna slika rezana u srednjem sloju je druge boje, a pozadina je treće boje.
U renesansi i kasnije ovakva obrada oniksa koristila se u ogrlicama i broševima.
U viktorijansko doba, nakit od crnog oniksa nosio se u vrijeme žalosti, odražavao je tugu vlasnice, a u art dekou je bio popularan kao kontrast rubinu ili dijamantu.

Oniks – Alternativa

(nema znanstvenih dokaza): Nazivaju ga draguljem duhovne snage koji umanjuje bračne nesuglasice i štiti od nesreće. Neki kažu da oniks kroz snove može pružiti uvid u budućnost.
Na duhovnoj razini pomaže nam u sticanju samokontrole, duhovne zrelosti i prizemljenjem.
Negativnu energiju iz tijela izbacuje ali je ne prima jer nema sposobnosti razgrađivanja. Zbog toga vrlo brzo gubi snagu i sposobnost regeneracije. Vraćanje snage traje mu duže nego kod drugih minerala. Zato ga se preporuča koristiti samo u rijetkim slučajevima i to kratko vrijeme.
Pomaže rastu kose i jača nokte. Pozitivno djeluje na kožne bolesti kao gljivice, upale, opekotine, gnojne rane i osip.
HoroskopLav, Strijelac, Jarac, Vodenjak