Smaragd (grupa berila)
Al2Be3(Si6O18)

Nalazište: Brazil, Južna Afrika, najbolji iz Kolumbije iz rudnika muzo, Indija, Rusija, USA, Egipat, Australija, Norveška, Pakistan, Zimbabve

Boja: Zelena, od primjesa kroma i vanadija

Osnovni podaci: Smaragd kristalizira u heksagonalnom sustavu, najčešće prizmatičnog habitusa. Uglavnom nastaje magmatski, kao pegmatitni mineral. Sekundarna nalazišta zaobljenih kristala su u nanosima.
Redovito sadrži različite primjese kao željezo, mangan, krom, vanadij … Spada u silikate.
Tvrdoće je 7,5-8. Ima bijel ogreb i staklast sjaj, te vrlo izraženu luminiscenciju. Slabo se kala i ima školjkast lom. Proziran je ili djelomično proziran.

Ostali podaci: Najdragocjeniji mineral iz grupe berila. Savršeni primjerci karakteristične tamnozelene boje veoma su rijetki. U grupi berila su minerali koji se razlikuju po bojama:
Akvamarin – svijetloplav, plavozelen
Smaragd – zelen
Morganit – ružičast
Heliodor – žut, svijetlo žutozelen. Uranij u kristalno rešetki daje mu žutu boju a željezo žutozelenkastu boju.
Još od Kleopatre upotrebljava se za najvredniji nakit. Obrađuje se u briliant, stepenasto, kabašon i miješano.

Zanimljivosti:

Ime potječe od grč. smaragdos = zeleni kamen. Ljepotu ovog kamena su cijenili Egipatski faraoni kao „Kleopatrin kamen“, a smatran je svetim još u vrijeme Inka. U indijskim svetim pismima naznačeno je da donosi sreću i blagostanje.
1,759 karatni smaragd Guinness pronađen je u rudniku Coscuez u Kolumbiji i jedan je od najvećih kristala smaragda na svijetu. Danas se čuva u zbirci Banco Nazionale de la Republica in Bogotà Columbia.
The Chalk Esmerald svrstavaju među najljepše kolumbijske smaragde. Prema legendi, nekad je bio centralni dio smaragdno dijamantne ogrlice maharadže bivše indijske države Baroda. Originalna težina bila mu je 38.40 karata, no bio je ponovno brušen i smješten u prsten, gdje je okružen sa 60 malih dijamanata (ukupno 15 karata).

Smaragd – Alternativa 

(nema znanstvenih dokaza): ovaj kamen slovi za dragulj besmrtnosti, mladosti i proljeća, donosi sreću i pobjeđuje iskušenje, a njegova kristalna zelena boja ulijeva mir, daje nadu, pojačava osjećaje i produbljuje strasti. Kažu da mijenja boju ako je bračni partner nevjeran.
Smatra se da je kamen inspiracije i beskrajnog strpljenja. Osigurava fizičku, emotivnu i mentalnu ravnotežu.

NAŠA PONUDA SMARAGDA