Tirkiz
CuAl6(PO4)4(OH)8 · 4 H2O

Nalazište: SAD- Arizona i Nevada, Iran, Sinaj, Kina, Tibet, Meksiko, Peru, Čile

Boja: Tirkizna, nebesko plava do zelena

Osnovni podaci: Kristalizira u triklinskom sustavu. Kristali su iznimno rijetki čak i mikroskopske veličine.
Nastaje hidrotermalnim procesima.
Tvrdoće je 5-7. Savršeno se kala i ima školjkast lom i voštan sjaj. Ogreb je plavkasto bijel. Neproziran je.

Ostali podaci: Obrađuje se u kuglice i kabašone. Vrlo je vrijedan mineral i često ga se falsificira bojanjem bijelog hovlita.

Zanimljivosti:

Ime potiče od francuske riječi tuerkis – Turski kamen.
Prema vjerovanjima Maja i Asteka – plavi tirkiz spoj je nebeske i zemaljske vatre, simbol Boga vatre „gospodara tirkiza“. Položaj pojedinih osoba u društvu određivali su količinom tirkiza koju posjeduje.
Tibetanci i stari Egipćani smatraju ga svetim kamenom.
Budisti ga smatraju simbolom neba, i da ga je Buda koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila.
Muslimani i Stari Rimljani plavom tirkizu pripisuju ljekovita svojstva.
Liječnici u starom Rimu nosili su tirkiz na malom prstu, kako bi pobijedili svaku bolest, a u Sudanu se i danas vjeruje da voda u koju je potopljen ili u kojoj je opran tirkiz pomaže kod inkontinencije.
Arapi tirkiz nazivaju fajruz i firuzaj (sretni kamen), njime su ukrašavali konje vjerujući da time štite i konje i jahače. Stari Perzijanci su vjerovali da nakit od tirkiza štiti od bolesti i nesreće.
Sjeverno-američki Indijanci su govorili da tirkiz povezuje duhove neba i duhove mora. Često su vrhove strijela pravili od tirkiza da bi blagoslovili ratnike i lovce.
U Europi su plavi tirkiz do 17 st. nosili skoro isključivo muškarci kao modni detalj, dok su ga kraljevi nosili na svojim krunama kao zaštitu.

Alternativa

(nema znanstvenih dokaza): Ovaj kamen je simbol radosti života i bogatstva. Često se poklanja prilikom zaruka i vjenčanja. Vjeruje se da pozitivno utječe na rješavanje konfliktnih situacija, te da otklanja depresiju, jača prijateljstvo i donosi dobre snove.
Eliksir od tirkiza pije se ujutro natašte i tako pomaže kod liječenja štitne žljezde i jetre, izbacuje otrove, pojačava imunitet i regulira krvotok. Eliksirom ispiremo usnu šupljinu prilikom paradentoze i zubobolje.
Horoskop : Bik, Strijelac, Vodenjak, Riba
Čakra : grlena