Kvarc ružičnjak, Rozenkvarc,
Kvarcroze (varijetet kvarca)
SiO2

Nalazište: Brazil (Minas Gerais), Madagaskar, USA, Austrija, Škotska, Španjolska

Boja: Ružičasta

Osnovni podaci: Rozenkvarc kristalizira u trigonskom sustavu, magmatskog je porijekla. Kristali su sitni.
Tvrdoće je 7. Ne kala se i ima školjkast i iverast lom. Može biti proziran (vrlo rijetko), djelomično proziran i neproziran.
Ima bijeli ogreb. Na plohama je staklastog a na prijelomu masnog sjaja. Ima svojstvo triboluminiscencije. Piroelektričan je i piezoelekrtičan.

Ostali podaci: Rozenkvarc

Varijetet je kvarca. Boja mu potječe od titanija i mangana u tragovima, ugrađenih u kristalnu rešetku minerala. Kristali su vrlo rijetki i najčešće ga se pronalazi u masivima.
Obrađuje se u kuglice, kabašone i mješano. Neki primjerci obrađeni u formu kabašona imaju izražen efekt zvijezde (asterizam). Od njega se izrađuju i različiti ukrasni predmeti i reljefi.

Zanimljivosti: Fotoosjetljiv je i boja mu može posvijetliti. U prošlosti su ga smatrali direktnom vezom s božanskim silama zbog efekta svjetlucanja, koje ponekad izgledaju poput zvijezda.
U antičkom Rimu rozenkvarc se upotrebljavao za izradu pečata, ukrasnih reljefa i dekoracija.

Alternativa (nema znanstvenih dokaza): Kvarc ružičnjak je popularan kao “kamen ljubavi”. Smatra se da budi ljubav, donosi mir i vjernost, ublažava negativnu energiju, umiruje, pomlađuje tijelo i duh.
Najbolje djeluje položen na srčanu čakru, gdje umiruje psihosomatske probleme. Regulira ritam srca.
Poznat je i kao vrtlarski kamen jer pomaže u rastu i razvoju povrća.e,
HoroskopBik, Rak, Djevica, Jarac
Čakra : srčana