Srebro
Ag

Nalazište: Sjeverna Amerika, Australija, Meksiko, Norveška, Češka, Njemačka, Španjolska, Bolivija

Boja: srebrna

Osnovni podaci:

Kristalizira u kubičnom sustavu, metamorfnog postanka, hidrotermalnog je porijekla.
Kristali su rijetki, uglavnom tvori pločaste, ljuskaste, zrnaste ili vlasaste agregate.
Elementarno srebro je vrlo rijetko. Uglavnom sadrži primjese. Tvrdoće je 2,5-3. Nema kalavosti i kukastog je loma. Ima bijel ogreb i metalnog je sjaja. Najbolji je vodič topline i elektriciteta.

Ostali podaci:

Kristali srebra su rijetki a uglavnom se pojavljuje u različitim granatim oblicima ili isprepletenim vlakancima ali i u obliku pločica, žičica i velikih grumena znatne mase. Može se kovati i izvlačiti u tanke pločice i žice. U Arizoni je pronađen komad srebra težine 1.350 kg.
Mnoge stare kulture cijenile su srebro više od zlata. Babilonci su ga odabrali za osnovu svog novčarskog sustava. Unatoč tisućljetnoj upotrebi, priroda i porijeklo srebra dugo nisu bili poznati.

Upotrebljava se u dekorativne svrhe uglavnom za proizvodnju nakita.
Ugrađuje se u precizne optičke instrumente. Upotrebljava se za proizvodnju novca, u zubarstvu, u medicinskim antisepticima i u izradi fotografija.

Zanimljivosti:

Još u 17. st. opisano je kao mješavina čiste bijele žive i čistog bijelog sumpora, a izmrvljeno da štiti od zlih demona, jača srce i čini krv zdravijom.
A sada priča o koloidnom (ionskom) srebru.
Srebrne posude u kojima su skladištili pitku vodu, poznavali su još stari Grci. Slučaj za vrijeme Aleksandra Makedonskog, vojnici koji su pili iz mjedenih čaša su pobolijevali, a časnici koji su pili iz srebrnih su nekim čudom izbjegli razne bolesti i infekcije probavnog trakta.
Saraceni su izbjegli kugu jer su držali vodu u srebrnim posudama.
Šira upotreba je počela u 19. stoljeću, kada je nekolicina liječnika s uspjehom počela liječiti maligne bolesti kože, suzbijati infekcije i ubrzati zalječenje rana. Tada se radilo o razrijeđenom srebrnom nitratu.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, dr. William Halstead, jedan od utemeljitelja moderne kirurgije, započeo je kod povijanja rana koristiti srebrni zavoj. I tako sve do trenutka kad su moderni antibiotici postali svima dostupni.
Prvo elektro-koloidno srebro proizvedeno je 1924. g. i bilo je upotrebljavano kao moćni baktericid i antiviralno sredstvo. U to vrijeme je došlo do velike financijske depresije posebno u SAD-u, te je proizvodnja srebra postala otežana i skupa.

Također, dokazano je i da srebro potiče rast tkiva i zacjeljivanje rana. Gotovo sve patogene organizme, pa i one rezistentne na antibiotike, koloidno srebro ubija u roku od 6 minuta. Zapravo, nije poznat niti jedan kojeg srebro NE ubija u manje od 6 minuta i to u koncentraciji od najviše 25 ppm. Također, zabilježen je i odličan utjecaj srebra na stanice raka.
Za razliku od ostalih lijekova, srebro je u potpunosti netoksično (u koncentraciji od najviše 25 ppm) i na lak se način čisti iz organizma (pijenjem veće količine vode), a djeluje na viruse, bakterije, gljivice i parazite.
Koloidno srebro je visokokvalitetno raspršeno srebro, čestica do veličine 1 mikrona disperzirano u potpuno čistoj (destiliranoj) vodi.

srebro

prirodno srebro