Lapis Lazuli
stijena sastavljena od lazurita, kalcita, sodalita i pirita

Nalazište: Najkvalitetniji je iz Afganistana, Pakistan, Čile, Burma, Argentina, USA

Boja: Plava s uklopcima pirita

Osnovni podaci: Nastaje kontaktnom metamorfozom. Stijena je sastavljena od najvećeg postotka lazurita, a sadrži još kalcit, sodalit i pirit.
Tvrdoće je 5-5,5. Ima svijetlo plavi crt i školjkast lom.

Ostali podaci: Obrađuje se za nakit u kabašon i  kuglice i razne ukrasne predmete i reljefe. Vrlo se teško obrađuje zbog raznih sastojaka sa različitim fizikalnim i kemijskim svojstvima i zbog poroznosti.
Imitacije su česte. Upotrebljavaju se obojeni ahati, jaspisi, magnezit i hovlit.

Zanimljivosti:

Lapis Lazuli (lat.= lazurni kamen) u Europu je donio Aleksandar Veliki. U početku su ga zvali ultramarinum. Jedan je od najstarijih minerala korištenih u izradi nakita i ukrasnih predmeta.
Asirci su od njega izrađivali pečate.
Uz tirkiz i karneol, bio je sveti kamen Tibetanaca i starih Egipćana. Stari Egipćani su od njega izrađivali amajlije i skarabeje. Glavni sudac starog Egipta je nosio statuu boginje istine Naat načinjenu od lapis lazulija. Pretvorenog u prah koristili su ga za dobivanje azurno plave boje kojom su oslikavali hramove i grobnice, kao i za šminku. Tutan Kamonova maska izrađena je od lapis lazulija i zlata.


Prema Epu o Gilgamešu, legendarni sumerski kralj (3.000. pr. Krista) i mezopotamijski junak nosio je ukrase
od lapis lazulija. Perzijanci su vjerovali da nebo duguje svoju boju ogromnoj ploči lapisa na kojoj počiva Zemlja, stoga su pokojnike sahranjivali s lapisom vjerujući da će im tako olakšati prelazak u zagrobni život.
Stari Grci i Rimljani lapis lazuli su nazivali safirom, tako Plinije stariji zapisuje u ‘Historia naturalis’: „U plavim safirima sjaje zlatne točke. Kao nebeski svod po kojem su se osule zvijezde.”
Ostaci umjetnina i nakita od ovog kamena nađeni su u ruševinama Troje.
Mandarini su u staroj Kini ukrašavali svoje kapice kuglicama lapisa.
Veliki dio ukrasa u zamku Alhambra u Španiji je izrađen od praha lapisa.
Lapis lazuli je najskuplja boja svih vremena (bila je skuplja od zlata), slikari su je koristili sve do devetnaestog stoljeća.
Stari Rimljani pripisivali su mu afrodizijačka svojstva, a u srednjem vijeku vjerovalo se da čuva zdravlje i oslobađa dušu od grijeha, straha i zavisti.

Lapis: Alternativa

(nema znanstvenih dokaza): Smatra se kamenom istine i prijateljstva. Donosi sklad u međuljudske odnose i ističe individualnost osobe koja ga nosi. Pobjeđuje mračne misli, depresiju i negativne emocije.
Isto tako poznat je kao prevencija protiv infarkta, moždanog udara i stvaranja tumora. Eliksir od lapisa koristi se kod upale očiju, ekcema na koži ili prilikom uboda insekata.
Horoskop : Vaga, Strijelac
Čakre : grlena i čeona